Vi är alla olika och vi upplever alla stress på olika sätt och har olika förutsättningar för att bli stressade. Vad en person anse vara stressigt kanske inte ens berör en annan. Det som dock är gemensamt för all stress, för alla människor, är hur det påverkar oss kroppsligt och mentalt.

Om man ständigt känner sig stressad, så kallad kronisk stress, kan det i längden leda till en mängd allvarliga, fysiska hälsoproblem och det är därför viktigt att söka hjälp innan det leder till något farligt. Mycket stress påverkar immunsystemet direkt genom att undertryckas. Man kan få hjärtproblem, diabetes, högt blodtryck, uppleva fysisk smärta och hudproblem. Stress kan göra dig trött och deprimera. Det påverkar hela kroppen negativt.

Balans i livet

Det finns inga piller i världen som kan ändra på en felaktig livsstil och därför är det viktigt att försöka ta kontroll.  Det finns vissa kritiska livsförändringar som kan göra din livsstil till en sundare sådan och i längden skapa en energibalans genom att minska stress, utmattning och depreission.

Kroppen är en fantastisk skapelse och något den verkar utmärka sig på är att kompensera för näringsbrister och återställa balans. Men trotts sunda livsförändringar kan ibland tröttheten och utmattningen bli överväldigande. Vid kronisk stress så töms vitamin- och mineraldepåer snabbt och kroppen kan ha svårt att ta upp all den näring den behöver, och troligtvis är i extra stort behov av. Hälsosam mat innehåller näring, men kan kroppen inte ta vara på den på ett optimalt sätt kan det vara en god ide att vända sig till kosttillskott som stöd.

Näring som balanserar

Det finns vissa vitaminer och mineraler som är extra viktiga att tillföra som stödjer kroppen och tillfrisknandet efter utmattning. B-vitaminer spelar en viktig roll vid utmattnings- och stresstillstånd. Detta gäller i synnerhet B5 vitamin som snabbt töms ut vid hög stress och skapar då problem eftersom det är en vitamin som är essentiell för att binjurarna skall fungera. Magnesium är en mineral som även den förbrukas i hög grad vid stress. Magnesium tillsammans med B6 vitamin spelar en viktig roll för stressade muskler ska kunna slappna av och verkar även för god nattsömn.

Det finns även växtämnen som kan vara extra hjälpsamma som stöd vid utmattning genom att få kroppen att anpassa sig till stressen. På så sätt normaliseras kroppsfunktioner och återskapas balans. Man kallar dessa adaptogener och det finns i huvudsak fyra växter som används. Dessa är rosenrot, rysk rot, maralrot och schizandra. Det finns självklart fler växter som har en viss adaptogen verkan, till exempel lakritsrot, ginseng och ashwaganda.

Här finner du några av de kosttillskott som vi erbjuder på Hälsogiganten som vi rekomenderar och är utformade för att ge energi och hjälpa kroppen fungera normalt vid stress.

Adreno Plus – En adaptogen och energibalanserande kombiantion för att bygga upp och stödja binjurefunktionen, förbättra den fysiska och mentala stresshanteringen samt ge kroppen ökad support och motståndskraft. Produkten innehåller en rad olika adaptogener i form av ashwagandarot-extrakt, cordycepsextrakt, schisandrabär,extrakt, rysk rot-extrakt och lakritsrot-extrakt som normaliserar kroppsfunktioner och återskapar balans.

B-Relax – Kombinerar fördelarna med ett B-vitaminkomplex, magnesium aminosyran teanin, inositol och kolin som är viktiga vid stressande tillstånd. Ämnena förbrukas vid stress och behöver fyllas på.

EnergiBalans – Innehåller kosttillskotten Adreno Plus och B-Realx som är en genomtänkt kombiantion vid akut eller långvarig stress. Tillsammans kan de bidra till att behålla en hög prestationsförmåga genom att både verka energigivande och avslappnande.

Fler kosttillskott som är utformade för att fungera som hjälp under stressiga perioder i livet finner du under Sömn & Stress och Uppiggande.

Som sagt så finns det inget piller i världen som kan ändra en felaktig livsstil, men det kan fungera som ett stöd. Det gäller att försöka ta kontroll över det som stressar och skapa sunda rutiner. Regelbunden motion, varierad och hälsosam kost, ordentligt med sömn kan hjälpa kroppen att hantera stress bättre. Och om du känner att stress, utmattning och/eller depression börjar få ett övertag så kan det vara lägligt att söka vård innan det eskalerar till något allvarligt, och det finns bra vård att få idag.