Fettsyror består av olika många länkade kolatomer. De flesta fetter som rör sig i vår kost, exempelvis avokado, nötter, frön och fisk består av 12 kolatomer eller fler. Det gör dessa till långkedjade fettsyror. MCT står för ”Medium Chain Triglycerides” vilket innebär att de är medellånga. MCT består av 6-12 kolatomer.

Du ser de olika fettsyrornas namn nedan:

Det är detta som gör MCT så unik och magisk. Eftersom att fettsyran är medellång så behöver inte din tarmslemhinna gallsyror och enzymer för att kunna absorbera MCT. Det behövs däremot (gallsyra och enzymer) för de längre fettsyrorna med 12 kolatomer eller fler.

MCT tas upp direkt av tarmslemhinnan, skickas omedelbart till levern där den antingen används direkt av hjärnan och muskler, eller så omvandlas MCT i leverns till ketoner. Ketoner är hjärnans favorit bränsle. För att få den starkaste effekten av MCT så vill du ha ren MCT av 100% kaprylsyra, det vill säga 8 kolatomer eller C8. Du hittar ibland C10 MCT-olja eller XCT-olja (C8 + C10), men försök hålla dig till ren C8 MCT-olja.

Detta i sin tur är förklaringen till att MCT högst sannolikt inte lagras som fett på kroppen, utan främjar istället viktminskning tillsammans med många grymma fördelar. Vi brukar kalla MCT för hjärnbränsle då hjärnan älskar denna typ av energigivande ketoner. Ett annat plus som bidrar till främjandet av viktminskning är att MCT-olja dödar sockersug.

[widgetkit id=”19″ name=”MCT-pulver”]